26 Mayıs 2013 Pazar

FESTİVALLER

İLÇELER




                                                                                         
ANAMUR


Anamur ilçesi adını rüzgarlı burun demek olan ANEMURIUM antik kentinden almıştır. Akdeniz Bölgesinde Mersin iline bağlı bir ilçedir. Anem=Burun, urium=Rüzgar demektir.Anemurium antik kenti tarihe meydan okurcasına dimdik ayakta durmaktadır.İlçe Antalya-Mersin E-24 karayolu üzerinde yer alır. Nüfusu son sayıma göre 50.000 dir.

 Halkturizmin pek gelişmemiş olması nedeniyle genellikle tarımla uğraşır. Bilindiği üzere Türkiye'nin en kaliteli muzları da ilçe de yetişir. Bunun yanında çilek üretiminde de epeyi ilerleme sağlanmış ve halkın geçim kaynağı haline gelmiştir.Aynı zamanda tropikal bitkilerin de yetiştirilmesine başlanılmıştır. Sözgelimi,Papaya,Avakado,Kahve,Ananas bunlardan birkaç tanesidir.

İlçede belli başlı turistik tesisler bulunmaktadır. Turizm açısından pek gelişememiştir. İlçeye ulaşımın karayolu ile yapılması ve karayolunun da çok virajlı olması ilçeye gelenyabancı turist sayısını azaltmaktadır. 

Deniz ulaşımı şu anda bulunmamaktadır. sadeceAkdeniz'den geçen özel yatlar limana uğramaktadırlar.

Sakin bir yer olması, tertemiz bir denizin olması, sayısız tarihi eserlerin olması ve en önemlisi de diğer turistik bölgeler gibi sahillerin birtakım kişilerin elinde olmamasından dolayı tercih edilen bir tatil beldesidir.Anamur ilçesi pek tanınmasa da görülmeyedeğer bir  ilçedir.
İlçeye ulaşım çok kolaydırİstanbul ve Ankara'dan direk olarak her gün karşılıklıotobüs seferleri bulunmaktadır. Bunun yanında Antalya'dan 4.5 saat mesafede,Mersin'den yine 4.5 saat mesafede olup, her iki ilden her gün sayısız otobüs ile ilçeye ulaşmak mümkündür.







                                                                                         AYDINCIK

Mersin'e 173 km, Antalya'ya ise 325 km.dir. İlçe 38 kilometrelik kıyı uzunluğuna sahiptir. Ancak sahili girintili çıkıntılıdır. Şehir merkezinden bakıldığında, doğuda gözüken burunun adı Sancak Burnu'dur. Sancak Burnu ile bu bölgenin batısında ve doğusunda kalan bölgeler 1. derece sit alanı durumundadır. Gemi Durağı ile Yelkenli Ada arasındaki bölgede Akdeniz Foku yaşam alanı (mağaralar) bulunmaktadır. Ayrıca Doğu Akdeniz de toplam 40 çift olan ada martılarından (Larus audouiini) 20 çifti Yelkenli Ada ile Küçük Ada' da barınmaktadır. Yılanlı Ada, Aydıncık'ta bulunan dört adadan en uzakta olanıdır.


ÇAMLIYAYLA 



Çamlıyayla, Mersin  ilinin Toroslardaki küçük bir ilçesidir. Halk arasındaki diğer bir adı Namrun'dur. Merkez nüfusu kışın 5-6 bin, yazın ise 40-80 bin arasında değişir.Yaylalık bir alan olduğu için yazın çok hareketlidir. Adana, Mersin ve Tarsus'un yerlileri yaylaya buraya çıkarlar. Tarsus'tan ayrılarak 1991 'de ilçe olmuştur. Doğası ve çamlıklarıyla meşhurdur. 2700 metredeki Çiniligöl ve Yazıgöl, Papazın Bahçesi,Cehennem dere ve daha birçok yeri görmeye değerdirTürkiye'deki en yaşlı, dünyada ise 3. sıradaki yaşlı ağaç olan Ana ardıç da bu ilçededir. İlçede, yaz aylarında yayla turizmine yönelik hareketlenmeler görülür. Çevre il ve ilçelerden gelen yerli ve yabancı turistler ile yayla evlerine göç eden vatandaşlaryaz aylarını burada geçirmektedirler. Yazı ilçede geçiren vatandaşların inşa ettirdikleri yayla evleri geleneksel Türk evlerinin güzel birer örneğidir. Bunların büyük bir kısmı kış aylarında kapalıdır, yerli halkın oturduğu evlerse yaz-kış kullanılmaktadır. Namrun kalesi Cehennem dere-Cocak dere yaban keçisi koruma ve üretme sahası olarak ayrılmıştır. Çamlıyayla'da bir de Yaban Keçisi Üretme İstasyonu kurulmuştur. Cehennem dere avlağı, 1989 yılından itibaren yerli ve yabancı av turizmine de açılmıştır. Yörede yaban domuzu,tavşan,keklik veyırtıcı kuşlardan kartal bulunmaktadır. Ayrıca Cehennem dere Irmağı boyunca da alabalık avlanmaktadır.



                                                                                               

                                                                                        ERDEMLİ




Erdemli, Mersin ilinin bir ilçesidir. Erdemli'nin yüzölçümü 207.800 hektar olan ilçenin, tarım alanı 53.491 hektar, orman ve fundalık alanlar 56.406 hektar, tarım dışı arazi 97.903 hektardır. Mersin ilinde turfanda sebzelerin ve turunçgillerin en çok üretildiği ilçe Erdemli'dir. Önemli sanayi kuruluşlarının bulunmadığı ilçede geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Çeşitli sebze ve meyveler özellikle narenciyemuz ve seracılık ile el sanatlarından dokumacılık ilçe ekonomisinde önemli bir rol oynar. Alata BahçeKültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi bu konuda öncülük yapmaktadır, ilçede turfanda sebzecilik sera tekniğiyle yapılmaktadır. Özellikle KocahasanlıTırtar,LamasKargıpınarıKoyuncuToros Köyü ve Çeşmeli'de bulunan geniş sera alanlarında domates, hıyar, biber ve kabak turfanda olarak yetiştirilir. Dağlık ve yaylalık alanlarda buğdayarpa. nohut, kaynak sularının etrafında şeftali, elma, kiraz; dalgalı arazide üzüm, zeytin ve incir üretilir. Bağların ve bahçelerin kenarlarında armut, erik, kayısı, vişne, ayva, badem, dut ağaçlarından da belirli oranda gelir elde edilir. Coğrafi olarak Mersin İlinin orta yerinde bulunan Erdemli ilçesi, genelde seracılığa dayanan tarımsal ekonomisinin yanısıra, modern yapılaşmalarla hızla büyüyen, birturizm ve sayfiye kentidir. Tarihi ve kültürel çevresiyle ayrı bir özelliğe sahiptir.


SİLİFKE



Silifke Mersin kent merkezinden 80 km. uzaklıktadır.Konya'ya ise 250 km.dir. Toros Dağlarının eteğinde ki ilçe Göksu nehrinin iki yakası üzerine kurulmuştur.Doğu ve Batı Akdeniz ile İç Anadolu'yu birbirine bağlayan karayollarının kesiştiği yerdedir. İlçenini kuzey kesimleri merkeze oranla yüksektedir ve yamaçlarda yerleşim mevcuttur. Bunun dışında bir kaç küçük tepe dışında genel olarak düz bir bölgedir. Silifke'nin merkezi ile deniz kıyısı arasında ise yaklaşık 10 km. mesafe vardır.
Mersin'in en büyük ilçesi Silifke, Mersin il merkezi yapılıncaya kadar ilin merkezi konumundaydı. 
Denizi, sahilleri, Anadolu'yu Kıbrıs'a bağlayan Taşucu Limanı, kentin tarihi dokusu, arkeolojik ve kültürel zenginliği ile Doğu Akdeniz kıyılarının en etkileyici turizm merkezleri arasında.İlçenin eski merkezi sahilden biraz içeride, sahil şeridi ise turizmle gelişiyor.Taşucu Beldesi ise her şeyi ile turizm merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. 
Silifke tarih boyunca hep yerleşim gördü.Toros Dağları'ndan doğup derin bir vadide 260 km'lik yolculuğun sonunda Silifke'nin ortasından geçip denize ulaşan Göksu (Kalykadnos) Irmağı tarih boyunca yörenin yaşam kaynağı oldu.Mersin'in en büyük ilçesi Silifke, Mersin il merkezi yapılıncaya kadar ilin merkezi konumundaydı. 
Denizi, sahilleri, Anadolu'yu Kıbrıs'a bağlayan Taşucu Limanı, kentin tarihi dokusu, arkeolojik ve kültürel zenginliği ile Doğu Akdeniz kıyılarının en etkileyici turizm merkezleri arasında.İlçenin eski merkezi sahilden biraz içeride, sahil şeridi ise turizmle gelişiyor.Taşucu Beldesi ise her şeyi ile turizm merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. 
Silifke tarih boyunca hep yerleşim gördü.Toros Dağları'ndan doğup derin bir vadide 260 km'lik yolculuğun sonunda Silifke'nin ortasından geçip denize ulaşan Göksu (Kalykadnos) Irmağı tarih boyunca yörenin yaşam kaynağı oldu.
Silifke, deniz kıyında olduğu için ve konum itibariyle sıcak bir bölgede olduğu için yaz ayları oldukça sıcak ve bunaltıcıdır. Yüksek nem oranı yüzünden sıcaklık normalden 5-6 derece daha fazla hissedilmektedir. Aşırı nemin sebep olduğu boğucu hava ne yazık ki ilçede yaz aylarını çekilmez hale getirir. Klimasız bir şekilde yaşamak oldukça zordur.Kışın ise tam anlamıyla "yaşanacak yer" dir Silifke.



                                                                        TARSUS


İlçe Berdan ovasından  kuzeye dogru engebeli arazi boyunca son yillarda hizla gelişmektedir. Çok zengin bir tarihi olup, ilahi dinler açısından önemli bir kenttir. Kuranı Kerim'in Kehf Suresinde geçen Eshabı  Keyf (Yedi Uyurlar)ın kaldığı mağaranın Tarsus'ta olduğu söylenmektedir.Müslümanlar bu önemli merkezi ziyaret etmektedirler.İncil 'in yani Yeni ahid'in yazarlarından biri olan Pavlus da Tarsus doğumludur. Bu merkez Hristiyanlarca hac yeri olarak kabul edilmektedir. Kudüs'teki Kıyamet Kilisesinden sonraki en kutsal kilise olan St.Paul kilisesi ve St.Paul kuyusu Tarsus'ta bulunmaktadır. Bunların yanı sıra dünyanın ilk kanalizasyonlu Tarihi Roma Yolu, Roma hamamı'da Tarsus'tadır. Kleopatra Kapısı da şehrin en eski kalıntıları arasındadır. Şelalesi ve özellikle Tarsus Barajı gezip görülesi yerlerden olup turizm açısından mükemmel bir tarihe ve de doğal güzelliklere sahiptir.


GÜLNAR


Gülnar, Mersin ilinin bir ilçesi. toros dağlarının 950 m yüksekliğinde kurulmuş, üzümüile tanınan bir Türkmen yayla kentidir. Denize 32 km. uzaklıktadır. Toros Dağlarının Kucağındaki Yayla Kenti GÜLNAR Toros dağlarının 950 m yüksekliğinde kurulmuş, üzümü ile tanınan Gülnar, doğal güzellikleri ile görülmeye değer bir Türkmen yayla kentidir.

                                                                            MUT


Akdeniz Bölgesi’nde, Mersin iline bağlı bir ilçe olan Mut, doğu ve güneydoğusunda Silifke, güneyinde Gülnar, batı ve kuzeyinde de karaman ili ile çevrilidir. Mersin’in iç kesiminde yer alan Mut ilin Akdeniz’e kıyısı olmayan tek ilçesidir. İlçenin kuzey ve doğu kesimini orta Torosların uzantıları engebelendirmektedir. Bunların başında Avlama dağı (1.898 m.), Büyük Eğre dağı (2.055 m.) ve Pusat dağı (1.667 m.) gelmektedir. Bu dağlık alanın ortasında Göksu Vadisi bulunmaktadır. Yöreyi dağlık alanlardan kaynayan Hadım Göksuyu ve Ermenek Göksuyu sulamakta olup, bu akarsular Suçatı Köyü yakınlarında birleşerek Göksu’yu oluşturur. İlçe topraklarının bir bölümü Taşeli Platosunun kuzeydoğu uzantıları üzerindedir. Yüzölçümü 2.554 km2 olup, toplam nüfusu 73.373’tür





 





                                                                             

















RESİM GALERİSİ




















TANITIM


GENEL BİLGİLER
Yüzölçümü: 15.853 km²
Nüfus: 1.266.995 (1990)
İl Trafik No: 33

Doğu Akdeniz sahilinde, önemli bir liman kenti olan İçel , palmiye ağaçlarıyla gölgelenen yolları, şehir parkı, modern otelleri, yakınlarındaki tarihi kalıntıları ve sayısız kumsalları gezenlere her türlü olanağı sağlamaktadır. Diğer taraftan Mersin, tarihte, Tarsuslu Aziz Paul adı ile ve Mark Antuan’ın Kleopatra’ya evlenme hediyesi olarak Alanya ile Mersin arasındaki toprakları vermesi ile hatırlanır.

Mersin kıyılarının yaklaşık 108 km.lik bölümünü doğal kumsallar oluşturmaktadır. Bu plajlar kumsallarının ince ve temiz oluşu ve sualtı avcılığına uygun oluşundan dolayı tercih edilmektedir. Kulakköy, Taşucu, Susanoğlu, Kuruçay, Lamas, Yemişkumu, Kız Kalesi, Çeşmeli, Ören, Balıkova, İskele, Yenikaş, Ovacık, Büyük Ecelive Anamur Plajları bunlardan bazılarıdır.Tarih ve arkeoloji tutkunları; Neolitik Dönemden itibaren günümüze kadar kesintisiz iskanın yaşandığı Viranşehir (Pompeipolis), Roma Dönemi’nde inşa edilmiş bir Roma kentidir. Hıristiyanlık Dönemi’nde papalık olmuş 525′de depremle yıkılmıştır. Nekropol (mezarlık) tiyatro, hamam, su yolları, tapınak kalıntıları mevcuttur. Eski Cami, Osmanlı Dönemine ait (1870) önemli bir yapıdır. Çeşitli dönemlerde restorasyona tabi tutulmuştur. Roma Hamamı, ilginç mozaikleri ile büyük ziyaretçi kitlelerini ağırlamaktadır.